Flunssaa vastaan

Kuten monesti ennenkin jonkin elämänmuutoksen pyörteissä tai kovan stressin lauetessa, flunssa tuli taloon. Joskus vuosia sitten olin lähes jatkuvasti nuhakuumeinen; jo lapsena reagoin melkein kaikkeen tulemalla kipeäksi. Koulupoissaoloja oli paljon, ja myöhemmin sinnittelin pahimmillaan yhden kokonaisen talven töissä kuumeessa ja ontelotulehduksissa, kunnes jouduin sairaalaan tarkkailtavaksi. Ei ihme, että tällaisen jälkeen keho päätti sanoa yhteistyösopimuksensa irti ja siihen asti lähes oireeton perinnöllinen sairaus romahdutti kunnon aivan täysin. Silti sinnittelin vielä vuosia, kunnes opin hidastamaan ja hiljentymään.

Viime vuosina flunssa on tullut harvoin, mutta aika rajuna. Tällä kertaa sen syy on aivan selvä: emotionaalisten myrkkyjen puhdistaminen ja kehon valmistaminen uuteen elämänvaiheeseen. Siksi en edes yritä pakottaa sitä tiehensä. Koetan vain antaa itselleni aikaa ja tilaa – polttakoon tauti pois mitä täytyy. Tietysti sattuu vain olemaan (nykyään harvinainen) viikko, jolloin joka päivälle on menoa mitä ei voi siirtää. Olen myös sen verran tukossa tunnepuolella, että itselle annettu energiahoito ei välity ihan parhaalla teholla. On siitä apua silti, aina siitä on, mutta tällä hetkellä kaipaan puhdistuakseni yhtäältä kehon rasittamista, toisaalta mielen rauhoittamista. Aloitin siis 21 päivän joogaperusteisen treeniohjelman (tietysti nyt kipeänä teen kevennettyä versiota ja pahimpina päivinä jätän väliin) ja olen kiinnittänyt taas paremmin huomiota siihen, että annan itselleni rauhallisen meditaatiohetken pari kertaa päivässä.

Lisäksi käytän tietysti öljyjä. Omassa kokoelmassani on tällä hetkellä kolme, jotka ovat erityisen hyviä flunssa-apuja. Laakerinlehti, rosmariini ja sypressi. Näistä erityisesti sypressi sopii tilanteeseen muutenkin, se lohduttaa menetyksen kohdannutta. Kehotan muita ihmisiä aina käyttämään öljyjä tuoksulyhdyssä, diffuuserissa tai vaikka vanulappuun tiputettuna tyynyn alla. Itse olen viime aikoina väsymyksessäni jättänyt varotoimet turhankin vähälle: tiputan öljyä suoraan ranteen sisäpinnalle ja hieraisen siitä kaulalle ja rintaan. Jos sinulla on yhtään taipumusta yliherkkyyteen, älä tee näin! Minunkin ihoni ja hengitystieni ärsyyntyvät helposti, mutta tunnen käyttämäni öljyt jo sen verran, että tiedän mitä niistä voin laittaa suoraan iholle ilman esim. avokado- tai kookosöljyyn sekoittamista. Huom: en suosittele eteeristen öljyjen käyttöä sisäisesti! Sekin on mahdollista, mutta öljyjen alkuperä ja puhtaus on silloin äärimmäisen tärkeää, eivätkä kaikki öljyt sovellu suun kautta nautittaviksi sittenkään.

Laakerinlehti on oivallinen immuniteetin boostaaja. Se elvyttää fyysisiä toimintoja ja hierontaöljynä (erityisesti ruusun ja katajan kanssa) helpottaa kipuja ja särkyjä. Tuoksumaljassa laakeri on hyvä kuumeeseen ja tulehduksiin. Henkisellä puolella se toisaalta tyynnyttää mieltä ja hermoja, toisaalta taas auttaa inspiroitumaan. Laakerinlehti on sisäisen näkemyksen voimistaja.

Rosmariini on monikäyttöinen öljy, kuten yrttikin. Olen huomannut, että itse yrtti saa nykyään minussa aikaan torjuvan reaktion: ihmettelin suuresti, kunnes opin että rosmariinia on käytetty vahvana noitakarkotteena. Jostain syystä öljynä siedän sitä paremmin, ja hyvä niin, sillä flunssan torjunnan ohella se virkistää verenkiertoa, ruuansulatusta ja muistia sekä poistaa väsymystä ja edistää stressinsietoa. Se hoitaa myös reumatismia ja muita kipuja. Magiakäytössä soveltuu rakkauden ja parantamisen sekoituksiin.

Sypressi on hienostunut havutuoksu. Se lievittää flunssan oireita, ja lisää vastustuskykyä infektioita vastaan. Lievittää myös laskimoiden ja imusuonien tukkeumia, eli sillä on myös lymfaattisia vaikutuksia. Henkisellä puolella edistää viisautta ja lohduttaa menetysten, surun ja erojen kohtaamisessa. Sypressin maaginen käyttö liittyy tavallisesti siunaukseen, suojaamiseen ja vihkimykseen.

rosmariini, sypressi
ja laakeri on suojani
puhdistukseen antaudun
lepään, toivun, uudistun

Oma metodi tällä hetkellä: aamulla, päivällä ja illalla tippa kutakin ranteisiin ja siitä kaulalle ja rintaan. Pitää hengitysteitä vähän auki ja toimintakykyä yllä. Lisäksi lepään niin paljon kuin mahdollista, ja ennen pakollisia menojani – jotka ovat aika fyysisiä ja vaativat lisäksi puhekykyä – turvaudun kyllä myös länsimaisen lääketieteen helmiin, flunssajuomiin ja kurkkua desinfioiviin tabuihin. Ja sitten taas lepoa, reikiä ja meditaatiota. Ja iltateen haudutan tietysti tuoreesta kurkumasta ja inkivääristä.

Miten Sinä torjut tai hoidat kevätflunssaa?