Rakkaus ja itsetunto

Itsetunto on sidoksissa kaikkeen tunnetoimintaan. Ihan kaikki sisälläsi tapahtuva peilautuu itsetuntoon ja sen myötä tulevaan aitoon, uskottavaan ja luotettavaan persoonaan. Tämä persoonasi toimii ’ulkomaailmassa’, ihmis- ja työsuhteissa. Jos itsetunto ja itsetuntemus ovat heikkoja, ihmissuhteet vaikeutuvat, muuttuvat pinnallisiksi, tuovat elämään ihmisiä, jotka haluavat käyttää sinua hyväkseen. On vaikeata edes erottaa, kuka on rehellinen. Jos et ole itsellesi vilpitön ja kannat erilaisia kuoria ja puolustusmekanismeja, muut saavat sinusta kyllä toisen mielikuvan kuin mitä haluat antaa. Lisäksi annat hyväksikäyttäjille aseet käteen, vaikka luulet asian olevan päinvastoin eli suojelevasi itseäsi.

 

Itsetunnon ja vahvuuden paradoksi 

Huono itsetunto on lähes aina yhteydessä valheelliseen vahvuuteen. Puhutaan ’vahvuuteen sairastumisesta’, joka usein – ihme kyllä – vaivaa empaattisia ja herkkiä ihmisiä. Oikeastaan on hyvin luonnollista, että elämän kovuuden kohdannut herkkis kasvattaa vahvuuden kuoren, jotta selviäisi. Näin pudotaan ensimmäiseen ansakuoppaan. Herkkä ihminen haluaa unohtaa itsensä tullakseen hyväksytyksi, ollakseen tehokas työyhteisön jäsen, rakastettu ja arvostettu. Näin sairastutaan työnarkomaniaan, loppuunpalamiseen ja etäännytetään itse itsestämme. Vain se, joka uskaltaa tunnustaa olevansa heikko, voi olla sisäisesti vapaa.

 

Aito Rakkaus

Suurin osa asiakkaistani painiskelevat näiden edellä mainittujen ongelmien kanssa. Kaikkein suurimmat ongelmat tietenkin koemme ihmissuhteissa, rakkaudessa ja kiintymyksessä. Miksi ihmeessä elämän kaunein asia eli rakkaus on usein niin tuskallista ja energiaa vievää?

Ilman rakkautta emme pysy hengissä, se on ihmisille ja myös eläimille kuin vesi kukille. Ilman rakkauden vettä sielumme ei puhkea kukkaan. Kaikki rakkaus kuitenkin lähtee itsestä, itsensä hyväksymisestä ja rakastamisesta. Se on aivan muuta kuin itserakkaus. Itsensä rakastaminen on itsensä armahtamista. Kaikki tekevät erehdyksiä, se kuuluu ihmisyyteen. Jollemme voi tätä hyväksyä itsessämme, emme voi hyväksyä sitä muissakaan.

Silti, vaikka itse vapautuisimmekin liiallisesta itseankaruudesta, emme voi ketään painostaa tai pakottaa etenemään henkisesti kanssamme samaa vauhtia. Jokainen ihminen on omavauhtisensa ja myös tämä pitää suoda hänelle.

Usein parisuhteessa ollaan vaikeuksissa tämän kasvuprosessin kanssa, sillä harvoin se tapahtuu samaan tahtiin. Itsetuntemukseen tähtäävät harjoitukset kuten meditointi voivat kiinnostaa vain suhteen toista osapuolta. Hänellä saattaa olla kaltaiseni henkinen neuvonantaja, life coach, jota kumppani pitää täytenä huijauksena. Silloin punnitaan se, mitä sallimme muille. Aina kaikki ei tosiaankaan riipu pelkästään itsestämme ja se vain on otettava huomioon. Aito rakkaus voi päästää myös toisen jatkamaan sellaisella tiellä, jota ei itse tunne omakseen. On oltava rehellinen jollei pysty sille seuraamaan. Kaikki rakkaus pohjautuu toisen arvostamiseen. Ilman keskinäistä kunnioitusta rakkaus kuolee.

 

Sisäinen Vapaus

Ajattelemme olevamme vapaita mutta se on suurelta osin illuusiota. Meitä sitovat ulkoisesti monet velvollisuudet, myös rakkauteen liittyvät. Miten sitten voisimme ikinä tuntea olevamme vapaita?

Oikeastaan vapauden käsite on monelta hämärtynyt. Ajatellaan, että vapaus tarkoittaa vapautta kaikista velvollisuuksista ja että vapaus mahdollistaisi täysin mielivaltaisen ja itsekkään käytöksen.

Vapaus kuitenkin tarkoittaa sisäistä tilaa, jossa muiden negatiivisuus ei saa minua tolaltaan vaikka otankin sen huomioon. Se tarkoittaa, että yritän elää satuttamatta muita. Ymmärrän, etten ole riippumaton muista vaan valintani saattavat vaikuttaa ympärillä oleviin läheisiini, työtovereihin, luontoon. Olen osa näitä organismeja, halusin tai en. En pysty taistelemaan itselleni täysin reaktioista vapaata paikkaa maailmankaikkeudesta. Tämän muistaminen vapauttaa itsekeskeisyydestä ja lisää siis vapautta!

 

Vapaus, Rakkaus, terve itsetunto

Henkinen neuvonantaja on käynyt nämä kaikki taistelut sisimmässään ja myös rakkaiden asiakkaidensa rinnalla ja voi siten kokemuksensa ja herkkyytensä avulla auttaa muita kohtaamaan oma itsensä. En vaihtaisi tätä ’ammattia’ mihinkään – sen ajoittaisesta raskaudesta huolimatta. Elämä ei kovinkaan usein ole helppoa, mutta ne huippuhetket ovat todella kokemisen arvoisia!

Ei ole mitään syytä pelätä tai vältellä intuitiivisia ihmisiä. Sinäkin olet yksi heistä!

 

Sinun,

Tessa